Våra hållbarhetstankar

På Lilla Björkö jobbar vi för att kommande generationer också ska kunna besöka den lilla tågstationen vid Svaneberg. Den gamla stationen var under många år bortglömd. Nu har vi med vår verksamhet väckt liv i den historiska platsen och för att stärka lokalsamhället och ge tillbaka till den lilla orten.

Vi samverkar med lokala föreningar och företag som är viktiga nyckelspelare för oss och vi vill gärna skapa ringar på vattnet som ger tillbaka till de runtomkring oss. Vår personal består till största del av ungdomar från bygden som tar sitt första steg ut på arbetsmarknaden.

Vi jobbar med lokala mat- och dryckesleverantörer där vi stolt berättar vidare om hantverket bakom råvarorna och produkterna som i största möjliga mån även är ekologiska eller KRAV-märkta. Det kallar vi relationsmat och våra besökare har även möjligheten att lära känna våra lokala leverantörer i den egna tidningen vi producerar.

Återbruk ligger oss varmt om hjärtat!  Exempelvis bygger vi så långt det går med material som annars hade hamnat på tippen. Våra tomflaskor får ofta nytt liv, antingen hemma hos våra gäster eller i vår egen verksamhet. Saker som andra ser som skrot och skräp använder vi gärna för att bygga upp vårt upplevelserum och skapa den unika känslan med. Lika självklart är det att använda traditionsenliga metoder, allt från att timmra till att måla med linoljefärg.

Eftersom vi är placerade mitt ute på landsbygden uppmanar vi våra gäster att samåka, cykla eller välja kollektiva färdmedel för att ta sig till oss. Inför säsongen 2022 satsar vi än mer på  hållbara transportlösningar.

Vi vill göra det enkelt för våra gäster att göra ett klimatsmart val och hoppas kunna erbjuda transportlösning redan vid biljettköp till något av våra evenemang. Även om vi på sikt hoppas att tågen som trafikerar Sveriges vackraste järnväg återigen ska stanna vid Svanebergs gamla tågstation. 

”Det som Lilla Björkö skapat känns som början på något större. Inte att de ska skala upp med flera tusen i publiken, utan att fler som sitter med tankar, idéer och drömmar om småskaliga och mer hållbara evenemang, upplevelser och affärsidéer här på Schlätta ska inspireras och våga.

Tack Lilla Björkö för det ni skapat! Allt känns så äkta; från de trevliga parkeringsvakterna, till att få komma ut på landet på riktigt och den fantastiskt stämningsfulla miljö ni skapat, och självklart nivån på maten och banden ni bokat. Älskar att ni sätter ribban så högt!”

– Theresa S, sommaren 2021

Vi är stolt en del av: